| Huisartsen nodigen hun patiënten op eigen initiatief uit voor een vaccinatie tegen het mazelenvirus.

Mazelenvirus in Brussel wellicht geïmporteerd uit Roemenië

Nena Langloh
© BRUZZ
15/04/2024

De stalen van het rioolwater in het noorden van Brussel hebben vorige week opnieuw positief getest op het mazelenvirus. Het zou volgens het medisch onderzoekscentrum Rega Institute van de KU Leuven om een Roemeense variant van het virus gaan. Volgens de gewestelijke gezondheidsdienst Vivalis is er een stijging van het aantal gevallen, maar geen reden tot paniek.

Het Rega Institute vraagt regelmatig stalen van rioolwater op om te analyseren op virussen. “Antwerpen, Leuven en Brussel-Zuid testten vorige week negatief op het mazelenvirus, maar in het rioolwater van Brussel-Noord troffen we het virus opnieuw aan,” zegt onderzoeker Elke Wollants (KU Leuven).

Het zou gaan om een Roemeense variant van het mazelenvirus. “Aan de hand van sequencing, waarbij we de bouwstenen van een virus analyseren, hebben we die conclusie getrokken. Dat betekent dat het virus uit Roemenië geïmporteerd is,” zegt Wollants. Eind 2023 kondigde dat land een nationale epidemie af. Er werden meer dan drieduizend gevallen geregistreerd.

Wollants maakt zich zorgen. “De mazelen vormen een steeds groter probleem in Europese landen. Ook Engeland kampt ermee en ze krijgen het virus niet goed onder controle. Dat terwijl het virus eigenlijk bijna verdwenen was,” zegt ze. “Niet iedereen gaat op tijd naar de dokter bij symptomen van de mazelen en dokters kunnen de mazelen ook verkeerdelijk aanzien als bijvoorbeeld windpokken. Huisartsen moeten dus ook gesensibiliseerd worden over uitbraken en de ziekte.”

Vaccinatie

Frédéric Pellissier van gewestelijke gezondheidsdienst Vivalis bevestigt dat er een lichte stijging van het aantal besmettingen is in vergelijking met vorige maand, maar zegt dat er geen reden tot paniek is.

"De mazelen vormen een steeds groter probleem in Europese landen. Dat terwijl het virus eigenlijk bijna verdwenen was"

Elke Wollants

Onderzoeker aan de KU Leuven

Toch heeft een aantal huisartsen op eigen initiatief patiënten uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het mazelenvirus. De vaccinatiegraad in Brussel is een stuk lager dan in Vlaanderen: slechts 75 procent van de mensen is gevaccineerd tegen de mazelen. “Nu er een uitbraak is, hebben we onze patiënten die nog niet gevaccineerd waren of waarvan we geen gegevens over vaccinatie hebben, uitgenodigd om een prik te laten zetten,” zegt huisarts Nathalie Vanbeylen van huisartsenpraktijk Horizon in Jette.

In die mail krijgen patiënten ook meer informatie over het mazelenvirus. Patiënten die niet zeker zijn of ze al gevaccineerd zijn, bijvoorbeeld omdat de documentatie daarvan voor de jaren negentig niet gedigitaliseerd is, kunnen een bloedonderzoek laten uitvoeren om te bekijken of er voldoende antilichamen in het bloed zijn. “Maar dat hoeft niet, meestal vaccineren we die patiënten opnieuw. Dat kan geen kwaad en dan zijn we zeker.”

“Een vaccin beschermt tegen het mazelenvirus, dat in een ver stadium zware long- en hersenontstekingen kan veroorzaken. Door zich te laten vaccineren, worden kwetsbaren ook beschermd tegen het virus,” besluit Vanbeylen.

De mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die voornamelijk kinderen treft, maar ook volwassenen kan infecteren. Het virus verspreidt zich via hoesten en niezen en kan enkele uren in dezelfde ruimte blijven hangen. Daarom is het virus nog besmettelijker dan het coronavirus. Symptomen beginnen met koorts, gevolgd door een verkoudheid, witte vlekjes in de mond en uiteindelijk rode, gevlekte huiduitslag op het gezicht en de rest van het lichaam.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , mazelenvirus , Elke Wollants , Vivalis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni